Fargevalg

Vi holder på å bygge hytte på Støa i Loshavn i Farsund kommune.
Det er mange valg som skal tas, blant annet farge på hytten, på ytterdøren og veggene inne. Hvilke tak skal dere ha osv. Så var det det med å knekke disse fargekodene, alle har sikkert valgt farge en gang fra slik en liten prøvelapp og fått sjokk når fargen kom på veggen.
Det er jo selvsagt lurt å prøvemale, men ikke alltid man orker det, i alle fall ikke jeg. I tillegg har mange farger fått navn hos forhandler og det er ikke alltid fargekoden står på.

Fargeprøver.
Kreativt spisebord med fargeprøver og brosjyrer.
Men hva forteller nå egentlig denne koden? Gustaviansk blå er en populær farge som er mye brukt i romantiske miljø og på gutterom.
Den har fargekode S3010-R80B, det vil si at det er 30% svart i den og 10% farge, resten er hvitt, i dette tilfelle 60%. Fargen, de 10% består av rødt med 80% blått, dvs. at av de 10% med farge er 20% rødt og 80% blått. Med å vite dette kan du unngå farger med gult i, dersom du ønsker dette, eller motsatt velge farge med gult i for et varmere skjær. Gult betegnes med Y og grønt med G. Dersom man velger å bruke forskjellige farger i rom ved siden av hverandre, er det lurt å tenke på at det er fargelikhet eller nyanselikhet i fargene man velger. Nyanselikhet får man med å velge farger med samme kode til å begynne med S3010, uansett farge man velger vil de ha like mye sort, farge og hvitt. Fargelikhet er samme farge, R80B men med varierende mengde sort, farge og hvitt. Den lyseste og mørkeste vil likevel oppfattes som veldig forskjellige.
Grått er noe for seg selv da den ofte ikke har annet enn svart og hvitt, eks. S3000, 30% prosent svart og 70% hvitt, men for at gråfargen ikke skal virke for blå, tilsettes den ofte gult. Antikkgrå med S2502Y er ett eksempel, 25% svart, 73% hvitt og 2% gult. Grå skifer likeså med S5502Y.
Bomull mot hvitt bord
Her ser du bomull mot hvitt bord
Hytten blir kan hende malt i en varm grå tone som heter Kontur med fargekode S4202-Y11R, her er det 2% gul farge hvorav 11% er rødt, 42% grått og 56% hvitt. Vi har bestilt ferdigmalte vindu og de er malt i Bomull som er en standard hvit og har kode S0502Y, det vil si at det er 2% gult i den og vil harmonere med Antikkgrå og andre farger med litt gult i.
Mot en ren grå farge vill standard fargen se gul og skitten ut og kan hende den grå vil se blålig ut i solskinn.
Jeg har lyst på blå dør, men de blåfargene jeg har funnet, har verken farge eller nyanseliket slik jeg har lært på interiørskolen. Men, så sier damen i fargehandelen: Det kommer an på øyet som ser! og det er jo også en sannhet! Kommer an på om man kan leve med «øyet som ser» eller er perfeksjonist som meg og helst vil følge det jeg har lært.
Vi får se hva det blir til.
Vet ikke om dere ble noe klokere, eller om det bare ble mye tall og prosenter her. Det har i alle fall sin misjon å vite hvilke farger det ferdige resultatet inneholder.

Ha en fortsatt vakker helg, med eller uten fargevalg.

2 thoughts on “Fargevalg”

 1. hei. interessant lesing 🙂 Har du ferdig resultat av huset med fargen Kontur? Jeg har selv denne fargen, men er veldig usikker på hvilken farge jeg kan ha på muren? Vurdere også å male døren og lysfeltene svart, mørk gå eller mørk plomme. Den er hvit nå… men ønsker å friske opp inngangspartiet. Har du et godt tips til murfarge?

  1. Hei Hanne og takk for det.
   Det med farge på mur er litt vanskelig og kommer an på stilen på huset.
   Er det en romantisk stil på huset og hvit eller sort dør, så er jo hvit bomull også fint på muren. Har man blomster foran muren blir jo de fremhevet av den lyse bakgrunnen. Ellers er jo grått med litt gult i alltid et sikkert valg på mur. Kanskje ikke det svaret du ønsker når huset er grått, men se for deg en dypere stein grå farge, det blir litt ton-i-ton og understrekes med sort eller dyp plommefarget dør.

   Lykke til, Gro

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *